Testament Debit/Maraština vitt

Testament Debit/Maraština

SÄLJES ENDAST SOM EN AV VINERNA I TESTAMENT VÄNNER MEDLEMSLÅDA
Klicka här för att läsa mer om senaste lådan En sjörövare i kostym

Vi hade båda druvorna i denna blandning på familjegården. Druvan maraština var alltid speciell. Min farmor gömde alltid undan några klasar, berättar vinmakare Juraj.
Testament Debit/Maraština är ännu ett exempel på hur vinmakare Jurajs utvecklar Dalmatiens vinkultur. Det är en lokal och traditionell blandning som gjorts runt staden Šibenik i flera hundra år. Lustigt nog så fanns dock inget vin med denna blandning på marknaden, så Juraj bestämde sig för att göra ett eget.

Historiskt sett har blandning varit 70% av druvan debit och 30% av druvan maraština [uttalas maraschtiina], men Juraj körde på 50/50.

Juraj berättar: Vi hade båda druvorna på familjegården där jag växte upp. Maraština var alltid lite speciell och mytomspunnen. Min farfar ville göra vin på varenda druva. Min farmor var dock lite lurig. Hon brukade gömma undan och torka en handfull druvklasar för att äta som naturgodis. Som barn kunde man även få sig en druva om man var lite krasslig. 

Staden Šibenik ligger cirka 10 kilometer från Testament Winery

Staden Šibenik grundades för över 1000 år sedan. Staden har kallats Grad težaka, eller böndernas stad.

Efter en hård dags arbete ute på fälten återvände bönderna, tog av sig kängorna och levde ett stadsliv i sina lägenheter och ute på torgen. På sätt flöt två världar ihop. Precis som debit och maraština gör i denna blandning. 

Testament Debit/Maraština är ett torrt vitt vin med härliga aromer av vit frukt. Vinet har en fruktig smak med kryddiga inslag och milda ektoner från lagringen på stora fat. Synnerligen fin syra och hög fräschör.

Testament har endast 1 000 plantor av maraština så denna blandning görs i blott 1 500 flaskor.

Druva 50% Debit, 50% Maraština

Vinmakare Juraj Sladić

PDO Sjeverna Dalmacija, Norra Dalmatien

Hållbarhet Ekologiskt vin, handplockade druvor

Vintyp Vitt

Alkohol 13% Socker 1 gr/l

Plats Šibenik på Dalmatiens kust i Kroatien

Framställning Handskördade druvor i början av september, fyra veckors kontrollerad jäsning, vilat fyra veckor på jästfällningarna, lagrat fyra månader på 500 liters ekfat

Testament Vänner

Den här sidan innehåller information om alkohol och vänder sig till dig som fyllt 25 år.

Bekräfta din ålder genom att godkänna nedan.
Confirm your legal drinking age by clicking below.

  Jag är minst 25 år