Om vingården

”Vad menar du? Det går bara inte att ha en vinodling utan olivträd. Man måste ha åtminstone ett träd.”

Zdravko, skaparen av vinodlingen och olivlunden

Testament Winery ligger i Dalmatien, en av Kroatiens historiska regioner som täcker en stor del av landets kust mot Adriatiska havet. Breddgraden är samma som Toscanas.

Vingården ligger på kullar som sluttar ner mot det kristallblå havet. Det blåser en ständig bris antingen från havet eller inlandsbergen. Jordmånen är synnerligen karg och består till över 80% av ren kalksten. Ibland förundras man över att något överhuvudtaget kan växa där.

Men det är just terroiren – kalkstenen, havet, vindarna och solen – som får Testaments lokala druvor att smaka, just, Testament. Det utsökta läget ger oss också möjlighet att producera ekologiska viner, vilket vi är lite stolta över.

Vinodlingen täcker 50 hektar. Vi jobbar uteslutande med dalmatiska druvor därför att vi vill erbjuda Testament Vänner viner som är något utöver det vanliga. I odlingen finns:

  • 210 000 plantor babić som härstammar från vingården Bucavac, som ligger endast 10 kilometer från Testament Winery och som ingår i UNESCOs världsarv
  • 20 000 plantor pošip som är den stora vitvinsfavoriten i Dalmatien
  • 20 000 plantor plavac maly som är Dalmatiens vanligaste röda druva
  • 1 000 plantor vardera av Debit, Maraština och Tribidrag. Den senare har genom DNA-tester bevisats vara den ursprungliga zinfandel-druvan.

Just ja, vi har även knappa 30 hektar med 6 000 olivträd. Även denna odling är ekologisk och olivoljan är något annat än det du hittar på Konsum.

Som Testament Vän är du självklart välkommen att besöka oss på gården. Vår vinmakare Juraj ser fram emot att få träffa dig. Klicka här för att hitta till oss.

Testament Vänner

Den här sidan innehåller information om alkohol och vänder sig till dig som fyllt 25 år.

Bekräfta din ålder genom att godkänna nedan.
Confirm your legal drinking age by clicking below.

  Jag är minst 25 år