Testament Debit vitt

Testament Debit

SÄLJES ENDAST SOM EN AV VINERNA I TESTAMENT VÄNNER MEDLEMSLÅDA JURAJS NYA DOG
Klicka här för att läsa mer om medlemslådan

Napoleon tyckte så mycket om debit att de dalmatiska bönderna fick betala sina skatteskulder med druvan (debitum=skuld på latin).

Vinmakare Juraj Sladić har lång erfarenhet från denna druva från familjegården och skapade sin första Testament Debit år 2019. Att beskriva vinet som ett friskt vitt vin med toner av stenfrukt, äpple och dalmatiska örter gör det inte riktigt rättvisa. Det finns så mycket mer, även om vi lägger till en intensiv mineralitet.

Alla som stoppar näsan i glaset brukar titta upp med ett förvånat och högljutt ”Oj!”. Ett gott betyg.

Serveras vid 12 grader. Debit är ett mästerligt vin till grillad fisk. Eller varför inte till en bit parmesanost och lufttorkad skinka. Ett annat tips är att slänga ihop lite vitlöksbröd och ta ett glas debit före maten. Det kan bli kvällens höjdpunkt.

Druvorna handskördades i början av oktober. Jäsningen pågick i fyra veckor följt av en omrörning av jästfällningarna under två månader. Klarat med naturlig lera.

Debit var Napoleons favoritdruva när han härjade i området i början av 1800-talet. Han tyckte om debit så mycket att de stackars dalmatiska bönderna fick betala sina skatteskulder med denna druva. Detta gav druvan dess namn (debitum=skuld på latin).

Debit är en synnerligen lokal druva som bara växer runt staden Šibenik på dalmatiens kust. Det finns bara en handfull vinmakare som har tillgång till denna raritet, bland annat Jurajs familjegård.

Druva 100% dalmatiska debit

Vinmakare Juraj Sladić

Vingård Testament Winery

PDO Sjeverna Dalmacija, Norra Dalmatien

Vintyp vitt

Alkohol 13% Socker <3 gr/l

Plats Šibenik, Dalmatiens kust i Kroatien

Hållbarhet Handplockade druvor, klarat med naturlig lera

Testament Vänner

Den här sidan innehåller information om alkohol och vänder sig till dig som fyllt 25 år.

Bekräfta din ålder genom att godkänna nedan.
Confirm your legal drinking age by clicking below.

  Jag är minst 25 år