Vinlandet Kroatien

Dalmatien, en av de fyra vinregionerna i Kroatien, har en lång och stolt vintradition. Faktum är att Stari Grad, världens äldsta kontinuerligt odlade vinodling, finns där. Den är 2 600 år gammal och en del av UNESCOs världsarv. I Dalmatien har man framställt vin längre än i Frankrike.

Kroatiens druvor är riktiga pärlor som världens vinälskare nu upptäcker. Det finns cirka 130 inhemska druvsorter. Testament Winery framställer vin uteslutande från lokala druvor. Visste du förresten att druvan zinfandel/primitivo är en kroatisk druva? DNA-tester har bevisat detta. Lokalt heter den tribidrag, eller crljenak.

Kroatiska kvalitetsviner är terroirdrivna och påverkas av det som är runtomkring – klimat, jord, terräng och tradition. Ibland blir det nästa vilseledande att prata om kroatiska eller även dalmatiska druvor, för ofta är de än mer lokala än så och växer enbart i en eller ett par byar. Den ena årgången kommer aldrig att vara den andra lik.

Varför är då Kroatien inte mer etablerat som vinland? Ja, det beror på att under den tid som landet ingick i Jugoslavien så drevs flertalet vingårdar som mediokert skötta kooperativ som inte investerade i vare sig utrustning eller kunskap. Men tiderna förändras, och Testament Winery spelar redan nu tillsammans med flera andra mindre vinerier en ledande roll i att återigen sätta Kroatien på världens vinkarta, där landet hör hemma. Lokala druvor, modern utrustning, ekologiska vinodlingar och fenomenala vinmakare.

Testament Vänner

Den här sidan innehåller information om alkohol och vänder sig till dig som fyllt 25 år.

Bekräfta din ålder genom att godkänna nedan.
Confirm your legal drinking age by clicking below.

  Jag är minst 25 år