Merga Victa Pošip vitt


Merga Victa Pošip 2018

Beställ på systembolaget.se
ARTIKEL NR. 72574
PRIS 129 kr

(klicka här)

Merga Victa är den perfekta introduktionen till denna (ännu) oupptäckta kroatiska druva.

Merga Victa Pošip är ett friskt och fruktigt vitt vin med toner av vita blommor, citrus och färska stenfrukter. Det är ett rikt och fylligt vin med härlig arom och inslag av Medelhavets örter.

Merga Victa har fått en silvermedalj i International Wine Challenge, en av världens viktigaste vintävlingar. Vinet fick ädlast medalj av alla dalmatiska viner. Det har även vunnit en silvermedalj i PAR Wine Awards för viner från ”nygamla” vinvärlden.

Vinet serveras vid 12-14 grader. Ett utmärkt val till medelhavsinspirerade fiskrätter, eller drick det som det är i sällskap med goda vänner.

Druvorna kommer från byn Smokvica på ön Korćula i Dalmatiens skärgård. Det var i denna by som bonden Marin Tomašić år 1880 av en slump upptäckte druvan under en promenad. Han slogs av dess fruktiga arom och intensiva smak och planterade den i sin trädgård. Föga visste han då att druvan sedermera skulle bli Dalmatiens absoluta vitvinsfavorit.

Merga Victa, det forna namnet på byn Smokvica, betyder ”vägen till vatten” på det utdöda språket gammal-dalmatiska. Det var byns naturliga vattenkällor som då drog invånare till byn, och som nu ger liv till byns vinodlingar.

Druvorna handskördades i slutet av augusti. Efter tre veckors jäsning rördes jästfällningarna om de två efterföljande månaderna för att ge ytterligare karaktär till vinet.

Den prisbelönte Igor Radovanović anses av många vara landets, och därmed även världens, främsta pošip-vinmakare.

Druva 100% dalmatiska pošip

Vinmakare Igor Radovanović

Vingård Merga Victa

PDO Srednja i Južna Dalmacija,
Centrala och södra Dalmatien

Skörd Handplockade druvor

Vintyp Vitt

Alkohol 13,0% Socker <3 gr/l

Plats Byn Smokvica på ön Korćula i Dalmatiens skärgård, Kroatien

Utmärkelse Silvermedalj i International Wine Challenge